DMA

JUSTIFICAREA IMPLEMENTARII PROIECTULUI

 

SC Roxicom SRL, in parteneriat cu SC DMA Expert Consult SRL si SC AS Formare SRL derulează în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2023, proiectul “Sanse reale pentru someri si personae inactive”.

Proiectul are ca scop furnizarea de masuri integrate, personalizate, de informare si consiliere profesionala, mediere a muncii, formare profesionala pentru 202 someri si personae inactive, in vederea facilitarii insertiei pe piata muncii si ocuparii durabile a acestora.

Proiectul cuprinde aplicarea unor pachete personalizate de masuri active de ocupare pentru fiecare membru al grupului tinta al proiectului, care cuprind actiuni integrate de informare si consiliere profesionala, de formare profesionala si de certificare a competentelor inclusiv cele dobandite in sistem non-formal, de mediere si de plasare pe piata muncii, cu scopul de a asigura facilitarea insertiei pe piata muncii si a ocuparii durabile pentru 202 de persoane din grupul tinta al proiectului.

Pachetele personalizate de masuri de ocupare contribuie la imbunatațirea nivelului de competente profesionale și creșterea gradului de ocupare a grupului tinta al proiectului, se aplica in mod personalizat fiecarui membru al grupului tinta, tinand cont de nevoile, abilitatile, competentele si interesele acestora, si au ca rezultat facilitarea accesului la locuri de munca pentru categoriile grupului tinta al proiectului, prin adaptarea competentelor acestora la nevoile reale ale angajatorilor de pe piaţa muncii.

Proiectul produce efect pozitiv pe termen lung, in sensul imbunatatirii situaţiei categoriei din grupul tinta al proiectului prin cresterea ocuparii acestora pe piata muncii – prin asigurarea unui venit financiar stabil care sta la baza imbunatatirii si dezvoltarii sociale si profesionale a beneficiarilor proiectului si prin oferirea de oportunitati si facilitarea tranzitiei acestora catre piata muncii – prin dobandirea de competente profesionale si mediere pe piata muncii.

Modalitatile prin care activ si obiectivele proiectului contribuie la solutionarea necesitatilor specifice ale Grupului Tinta:

~ nr. semnificativ de someri si persoane inactive din cele 4 jud care au nevoie de masuri specifice de sprijin in vederea ocuparii. Nevoia de informare cu privire la oportunitatile pe care le au ca somerii si persoanele inactive, dar si modalitati de a fi pregatiti pt cerintele pe piata muncii. Prin proiect se vor informate 202 persoane din randul somerilor si persoanelor inactive, cu accent pe somerii de lunga durata, lucratorii varstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilitati, persoanele cu nivel redus de educatie.

~ nevoia de formare a somerilor si persoanelor inactive, atat pt calificare acestora, cat si pt a raspunde cerintelor pietei muncii. Prin proiect se va oferi sprijin pent 202 persoane pt participarea la programele de FPC prin masuri integrate si flexibile, programe in acord cu nevoile de pe piata muncii, dar si cu dorinta de calificare intr-o anumita meserie propusa prin proiect.

~ nevoia de informare si consiliere profesionala, dar si mediere pe piata muncii pentru someri si persoane inactive, care au nevoie de directii pentru a intelege mecanismele pietei muncii si a-si asuma meseriile pe care doresc sa le urmeze. Proiectul va furniza servicii specializate pentru stimularea ocuparii, in urma carora minim 91 someri si persoane inactive vor obtine un loc de munca.

~ nevoia de stimulente financiare. In proiect se vor oferi subventii pentru participarea la cursurile de formare profesionala.

Valoare adaugata a proiectului consta in:

-acordarea de sprijin prin proiect a unui numar considerabil de somer si persoane inactive, cu accent pe somerii de lunga durata, lucratorii varstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilitati, persoanele cu nivel redus de educatie.

-un parteneriat puternic, care include SC Roxicom SRL, SC AS Formare SRL, SC DMA Expert Consult SRL. Solicitantul si P1 sunt doi operatori economici cu vasta experienta in organizarea de programe de formare profesionala a adultilor, iar P2 se va ocupa exclusiv de activitatile de stimularea ocuparii.

-abordarea integrata si personalizata din punct de vedere al masurilor aplicate fiecarei persoane din GT, dublata de o echipa de specialist cu experienta in astfel de proiecte.

-includerea in GT a persoanelor din toate tipurile de grupuri vulnerabile: someri de lunga durata, persoane inactive, persoane cu dizabilitati, persoane cu nivel scazut de educatie, lucratori varstni.

-procentele crescute asumate de catre parteneriat: 100% informat si consiliat professional, mediat si format profesional, peste 45% ocupat.

-propunerea de programe de formare profesionala raportate la necesitatile pietei muncii, identificate direct din randul angajatorilor.

Caracteristicile proiectului

Inovaţie: proiectul introduce abordǎri noi şi noi soluţii pentru a depǎşi dificultǎţile sau problemele existente.

Responsabilizare: activitǎţile implica parteneri cu un rol operaţional cǎrora li se ofera posibilitatea de a-şi creşte eficicacitatea şi deschiderea cǎtre noi domenii de acţiune.

Aplicare experimentalǎ: aceasta aplicare raspunde obiectivelor stabilite iniţial, implica beneficiarii lui potenţiali pentru a putea verifica astfel concordanţa între nevoile reale şi produsele proiectului. Învǎţǎturile extrase din aceastǎ fazǎ trebuie sǎ deschidǎ perspectivele de dezvoltarea pentru alte proiecte, lǎrgirea câmpului de aplicare a rezultatelor iniţiale, transferul şi adapatarea produselor, metodelor şi instrumentele proiectului cǎtre alte sectoare, zone geografice sau public ţintǎ. Durabilitate pe termen lung: Proiectul are un caracter experimental, dar nu reprezinta un episod izolat, ci reprezinte model pentru activitǎţi viitoare.

Dezvoltare durabilǎ: Proiectul are un impact pozitiv asupra mediului înconjurǎtor. Salvagardarea şi protejarea mediului înconjurǎtor reprezinta criterii de inspiraţie pentru elaborarea şi realizarea proiectului.

Promovarea aspectelor esenţiale: activităţile şi concluziile trebuie diseminate pentru a furniza modele de succes, exemple de bune practici pentru factorii de decizie.

Egalitate de şansă: acest principiu trebuie respectat pe toată durata proiectului, atât în perioada de elaborare cât şi în cea de realizare.

 

Intocmit,

Sirbu Cristian

Expert campanie constientizare S